1. GRANA PADANO RISERVA DOP
O brânză creată de călugării cistercieni din Chiaravalle în secolul al XIII – lea, este încă realizată în toată valea râului Po din nord-estul Italiei. Brânza este fabricată din lapte de vacă nepasteurizat, semi-degresat, din două mulsuri și, în general, învechit timp de doi ani. Grana înseamnă „granule” în italiană, care se reflectă în textura granulară fină, cu o aromă intens dulce. Pe măsură ce Grana Padano îmbătrânește, aromele devin pronunțate, sărate și complexe, iar textura devine mai sfărâmicioasă. Deși similar cu Parmigiano Reggiano, Grana Padano este mai ieftin, deoarece zonele care produc brânza sunt mai mari. Mai mult, Grana este mai puțin sfărâmicioasă, mai blândă și mai puțin complexă decât fratele său de vârstă lungă. Noi avem o variantă 24 luni maturată făcută artizanal. Este o brânză cu conținut scăzut de grăsimi, cu conținut ridicat de proteine, și este, de asemenea, natural fără lactoză. Mai mult, datorită relației sale excelente între valoarea energetică și calitatea conținutului nutrițional, este potrivit pentru copii, adolescenți, adulți, femei însărcinate, sportivi și vârstnici. Pentru a confirma acest lucru, studii științifice recente au evidențiat eficacitatea brânzei în vârstă de 12 luni ca adjuvant în tratamentul hipertensiunii, reducând și adesea normalizând tensiunea arterială crescută, fiind astfel o sursă excelentă de calciu. Este suficient să spunem că 50 g de Grana Padano Dop asigură jumătate din necesarul de calciu între 18 și 60 de ani și în același mod acoperă mai mult de 75% din necesarul zilnic al unui adult.
1. PARMIGIANO REGGIANO DOP
Brânza Parmigiano Reggiano este numită regina brânzeturilor și este fabricată doar în Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna și Mantua. Este singura brânză cotată la bursă. De aceea este inspectată atent pentru a se respecta modul de fabricație. Este făcut din lapte de vacă nepasteurizat, vaci hrănite doar pe pășune și cu fân iar mulsoarea de dimineața se amestecă cu cea de seară.
3. PECORINO ROMANO DOP
Pecorino Romano este una din cele mai vechi brânzeturi. E pomenit de Varro, Pliniu cel Bătrân și chiar de Hipocrate. Făcea parte din dieta soldaților romani. Se produce în Lazio, Sardinia, Toscana. Este din lapte de oaie iar cheagul este de vițel și oaie. Se sărează de mai multe ori și se maturează iar gustul final are o aromă mai puternică.
4. PECORINO SARDO DOP
Fabricată în Sardinia, această brânză este a doua cea mai exportată brânză de lapte de oaie din Italia, în spatele lui Pecorino Romano. Roțile variază de la șapte la nouă kilograme și pot varia în culori de la alb lăptos la galben paie și chiar un maro mai închis pe măsură ce îmbătrânește. A primit statutul de DOP în 1996. Roțile maturo mai vechi necesită cel puțin 120 de zile pentru a se califica drept DOP.
5. PECORINO SICILIANO DOP
Fabricată din lapte integral crud, această brânză este îmbătrânită în mod tradițional în coșuri țesute manual din stuf, numite fascedde . Procesul de maturare trebuie să dureze cel puțin 120 de zile, timp în care roțile sunt răsucite în coșurile lor de mai multe ori pentru a permite o îmbătrânire și o dezvoltare uniformă. Această răsucire frecventă imprimă, de asemenea, modelul de țesut al coșului pe coaja brânzei. Chiar și cu perioada de îmbătrânire prelungită, această brânză păstrează de obicei o aromă proaspătă și florală.
6. PECORINO TOSCANO FRESCO
Are un gust mai delicat și deși laptele este de oaie se folosește exclusiv cheag de vițel și se sărează doar o zi. E un pecorino care se găsește maturat mult mai puțin.
7. GORGONZOLA DOP
Este una din cele mai vechi brânzeturi cu mucegai albastru din lume și se produce din lapte de vacă în Piemont și Lombardia. Varietățile sunt dolce sau picante sau montană. Se servește cu vin roșu. Noi avem două varietăți de Grogonzola dolce : una moale de servit (Margherita) cu lingura și una mai fermă normală (Edera). Mai avem și o Grogonzola Mascarpone care arată ca un tort cu straturi de Grogonzola și Mascarpone și îmbină gustul dulce al Mascarpone cu gustul mai picant al Gorgonzola.
8. TALEGGIO DOP
O brânză moale cu gust blând inițial maturată în peșteri și spălată cu apă de mare pentru a prevenii mucegaiul. Este bun la risotto sau salate. Este fratele fără mucegai al Gorgonzola. Taleggio este alături de Grogonzola, Parmigiano Reggiano și fratele de la elvețieni Gruyère cele patru brânzeturi clasice pentru sosul de paste și pe pizza : quattro formaggi. Rețetele de restaurant și de pe net găsesc mereu înlocuitori mai ieftini dar trebuie să cunoașteți originalul.
9. MASCARPONE
Mascarpone este o brânză care se obține prin procesarea smântânei cu acid citric. Rezultă o brânză dulce cremoasă potrivită pentru celebrele prăjituri italiene Tiramisu dar și pentru alte rețete din bucătărie. Asta nu înseamnă că nu se poate mânca și simplu.
10. PROVOLONE DOLCE
Provolone este o brânză provenită din sudul Italiei care azi se produce și mai mult în Lombardia și Veneto. Este din familia pasta filata asemănătoare ca tehnică cașcavalului. Este vorba de un caș opărit și de filarea lui ce asigură o textură fină.
11 . MOZZARELLA DI BUFALA CAMPANA DOP 125 g
O altă brânză legendară din lapte de bivoliță obținută doar în regiunea Campania din jurul orașului Neapole din Italia. Mozzarella din lapte de bivoliță este o brânză texturată proaspătă, moale, semi-elastică, aparținând familiei „paste filata”. Procesul de preparare a brânzeturilor de paste filata include încălzirea cașului până la un punct în care poate fi întins și format în diferite forme. Acest lucru conferă mozzarelei albe ca zăpada un gust ușor, dar ușor acru. Brânza merge bine în mâncăruri antipasti, cu salate, paste, calzone, legume și diverse feluri de mâncare. Când este folosită la gătit, mozzarella încălzită devine ușor cremoasă. Mozzarella de bivoliță se poate asorta cu Beaujolais sau Sauvignon Blanc.
12 RICOTTA SECCA
Ricotta este o brânză cu un gust specific obținută din zerul altor brânzeturi (în special Mascarpone) care e tratat termic. Noi am ales o ricotta mai învechită puțin, uscată tocmai pentru a avea un gust specigic mai pronunțat
Alte brânzeturi ce le aducem la comandă sau mai rar sunt : Asiago, Scamorza, Fontina, Bitto DOP, Valtellina Casera DOP. De asemenea aducem unt italian doar din smântână excelent ca gust și la un raport calitate preț foarte bun. Bineînțeles că toate produsele enumerate nu sunt produse de supermarket industriale.