Inghetata tip gelato si sorbet – GELATERIE

GELATO, SORBET ȘI ALTE DESERTURI RECI SIMILARE

NOI IUBIM DESERTUL RĂCOROS ȘI CREMOS.

GELATO ȘI SORBET CONȚIN MAI PUȚIN ZAHĂR ȘI GRĂSIMI CA ORICE PRODUS DULCE DIN ALUAT COPT ȘI CHIAR FAȚĂ DE CREMELE DE TIP SPUMĂ (MOUSSE)

Ce numim generic înghețată e de regulă produsul industrial. Pe scurt acesta are cam 10-12% grăsime și o parte consistentă e formată din grăsimi saturate ba chiar grăsimi saturate hidrogenate.

Înghețata industrială are și mai mult aer. De aceea ea nu se vinde la greutate ci la volum. Conținutul de grăsimi mare o face să fie consumată mai rece. Cum temperatura scăzută nu ajută aromele principalul ei atu e gustul care e intens prin exces.

Gelato italian e de regulă cu lapte, ou, smântână. E mai dens cu mai puțin aer încorporat, și de aceea conținutul de grăsime e mai mic. Acest tip de desert excelează prin arome și gust catifelat. O variantă mai densă cu mai mult ou e înghețata de tip francez care e totuși cu mai multe grăsimi.

Sorbetul e doar din fructe. Se mai adaugă zahăr, sau miere sau sau stevie și în cantități foarte mici făină de orez și soia sau făină de roscove. Sorbetul e mai dens în funcție de consistența fructului.

Dar pe lângă aceste tipuri clasice avem o întreagă ofertă de înghețată îndulcită cu stevie de tip vegan. Cele mai bune gusturi cu aport caloric mic.

În România în perioada interbelică publicistul Nicolae Bacalbașa publică Dictatura Gastronomică o carte de bucate completă unde sunt și rețete de înghețată de casă din care ne-am inspirat pentru produse surpriză precum bombele de înghețată. Nu uităm înghețata de cofetărie -patiserie , profiterolul care are un loc special într-o variantă reinterpretată.

DAȚI CLICK MAI JOS

Lista completă de gusturi este :