SPÉCIALITÉS TRADITIONNELLES GARANTIES E CONFITURE
PRODUCEM SOSURI PROASPETE DE PASTE ȘI VINDEM CONSERVE TRADIȚIONALE ȘI DULCEGĂRII
Am ales un nume al acestui capitol care poate părea pretențios.
Spécialité Traditionnelle Garantie (STG) este o calificare de origine franceză care nu se referă la o origine, ci corespunde unui produs ale cărui calități specifice sunt legate de o compoziție, fabricare sau metode de prelucrare bazate pe o tradiție. La noi nu există încă o structură federativă și un organism statal care să susțină și să apere acest demers. De aceea am ales ca noi în atelierul băcănie propriu și în acest site și magazinul virtual atașat să promovăm acest concept. De aceea am călătorit peste tot să descoperim oameni dincolo de etichete de produs, să le înțelegem viața și alegerile și să fim siguri că nu este nimic contrafăcut.
Începem cu o precizare. Există o tendință comună de degradare a termenilor necontrolați. Natural e unul din exemple. Azi natural se scrie unde vrei și unde nu vrei. Termenul BIO este și mai utilizat. Se tinde să se creadă că BIO este echivalent cu ceva corect. Din păcate BIO după lege e produsul ce are în compoziție 80% produse de proveniență BIO. Ce nu se știe este că legea admite la aceste produse 5% aditivi. Dacă iei un sos BIO care conține un suc de roșii BIO asta înseamnă că sosul BIO are în compoziție un suc de roșii certificat BIO care și el la rândul lui poate avea doar 80% componență BIO. Mai grav este la produse etichetate drept vegane unde există impresia că vegan înseamnă sănătos dar de fapt pot ascunde extrem de multă chimie, organisme vegetale modificate genetic etc. Si mai nebulos este termenul de țărănesc. Nu poți să garantezi că acele produse nu sunt făcute din premixuri, cu tot felul de scurtături tehnologice. De multe ori sunt produse în orașe și etichetele și marketingul nu au nici o legătură cu realitatea (vacile mov prea ca la țară...)
CONSERVE TRADIȚIONALE și DULCEGĂRII
Acest titlu înseamnă pentru noi produse naturale ca atare sau prelucrate (gătite) doar din ingrediente simple adică legume, fructe, condimente naturale și completate doar cu zahăr sau alți îndulcitori, sare, oțet, ulei, vin dar nimic altceva. Nu admitem conservanți, stabilizatori, corector de aciditate etc...De altfel pe blog vom avea articole complete despre metodele de industrie alimentară, despre risc și reclamă înșelătoare.
ADEVĂRATUL PRODUS BIO, PRODUS VEGAN, PRODUS NATURAL, PRODUS ȚĂRĂNESC ESTE CEL GĂTIT TRADIȚIONAL
DAȚI CLICK MAI JOS
Lista completă de tipuri de produse este :
PRODUCĂTORI ȘI FURNIZORI:
VERUM NATURAL - CEAUNUL CU BUNĂTĂȚI
Verum Natural firma ce are brandul ”Ceaunul cu Bunătăți” este un producător care se străduie să obțină produse digestibile și sănătoase. Este unul din puținii care doar pasteurizează nu sterilizează ce produce. Temperatura mai mică de prelucrare impune păstrarea la frigider, un termen mai mic de producție dar mai multe substanțe active. De asemenea are cele mai mici cantități de ulei din compoziția zacuștilor sau unele ghivece n-au deloc și se poate verifica pe etichete. Are unele gemuri fără zahăr îndulcind cu sirop de mesteacăn adus din Finlanda (ce are un indice glicemic mai mic). Și nu lipsit de interes este faptul că produsele sunt plurivalente. O zacuscă poate fi consumată ca atare dar poate fi și încălzită și folosită ca sos sau ingredient la garnitură. Și de multe ori prin încălzire descoperi un nou produs din cauza condimentelor care reglează gustul și echilibrul produsului. Pe scurt : GUST PERFECT ECHILIBRAT, SĂNĂTATE ȘI DIGESTIBILITATE
DAȚI CLICK MAI JOS
Lista completă de produse este :
BUCĂTĂRIA BRÂNCOVENEASCĂ
La Sâmbăta de Jos un mic producător face minunății de un gust așa cum ne așteptăm să fie un produs tradițional. Doamna care se ocupă cultivă ciuperci Pleurotus. A plecat în aventură gândindu-se cum să valorifice mai bine aceste ciuperci. Ea gătește la ceaun cu foc de lemne folosind ingrediente locale proaspete și ciupercile abia recoltate. Când am ajuns acolo prima dată mă gândeam că numele ales e dintre cele ce folosesc tehnici de marketing. De fapt ajungând la Sâmbăta de Sus la o mânăstire celebră din apropriere am aflat că acea mânăstire fusese ctitorită de Constantin Brâncoveanu care deținea satele din jur. N-am știu că domnitorul Constantin Brâncoveanu din Țara Românească avea sate în Transilvania dar uite cum, pe lângă o călătorie culinară și de descoperire de produse noi și bune am învățat și puțină istorie. Pe scurt : TRADIȚIE LA PROPRIU ȘI PRODUCȚIE PROPRIE
DAȚI CLICK MAI JOS
Lista completă de produse este :
POIANA FERMECATĂ
Acest brand este povestea a doi tineri corporatiști din București care s-au reîntors la Bughea de Jos lângă Câmpulung Muscel să facă o pensiune. Acolo au început să pregătească zacuști și gemuri pentru oaspeți. Turiștii au fost așa de încântați că afacerea s-a extins, au renunțat la turism și au rămas doar cu producția având în prezent un magazin propriu la Sinaia. Noi avem prețurile de magazin. Produsele sunt tot la ceaun cu foc de lemne, au multe ciuperci, flori și fructe culese din pădure. De aceea la ei găsim produse cu ghebe, hribi, fragi de pădure, afine, păpădie etc.. Tot la ei găsim șerbet un produs ce trezește nostalgii pentru mulți. Sau au destule siropuri cu rol terapeutic. Pe scurt : GUSTUL RAFINAT AL PĂDURII ȘI TERAPIA NATURII
DAȚI CLICK MAI JOS
Lista completă de produse este :
VLAVI CONS
O doamnă dintr-un mic oraș de lângă Dunăre și Bărăgan, Fetești, face cele mai bune produse comune : bulion, murături, nectaruri de fructe, piure de fructe, sosuri de paste și suc de roșii. Nu are o etichetă fițioasă, nu are un nume de brand atractiv. De ce e deosebită? Pentru că folosește doar legume și fructe de grădină. Astfel că la un bulion care e un produs simplu doar din roșii, sau gogoșari sau din roșii și ardei capia și este un produs banal întâlnit pe orice raft de magazin alimentar descoperi că e un produs extrem de bun ce nu se compară cu nimic știut. Pe scurt : PERFECȚIUNE SIMPLĂ ȘI CINSTITĂ CU INGREDIENTE DIN GRĂDINĂ
DAȚI CLICK MAI JOS
Lista completă de produse este :
CHEF SOSIN
Acest brand e după numele unui om extrem de interesant. Acesta a urmat la Amsterdam un doctorat de microelectrică și a fost fascinat de condimentele exotice din cartierul internațional. Așa că reîntors în țară a urmat o școală de bucătari și apoi a înființat o firmă unde într-un laborator de bucătărie dotat face experimente gourmet. Are niște specialități de muștar unde folosește și muștarul brun adus din India pe lângă cel galben autohton, apoi produce un fel de zacuscă indiană exoticul pentru noi chutney ce poate fi și sos și garinutură și gustare separată. Produsele CHEF SOSIN nu sunt cele mai vândute acum deoarece încă e destul de exotic. Însă pariem pe el și pentru că-i știm planurile și pentru că avem încredere că gusturile se vor rafina și vor evolua. Pe scurt : PRODUSE GOURMET.
DAȚI CLICK MAI JOS
Lista completă de produse este :
PRODUCĂTORI SPECIALIZAȚI
Honey Loriana BIO
Acest brand este deținut de o familie de apicultori. Clienții ne cereau miere și am ales doar atunci când am găsit apicultori care au făcut efortul de a se certifica bio. Dar de la ei nu avem doar miere bio de diferite feluri. Avem produse bio cum ar fi Hidromelul - vinul apicultorului și altele.
DAȚI CLICK MAI JOS
Lista completă de produse este :
SUNDAY BITES
Sub brandul Sunday Bites găsim doi tineri care produc unturi din fructe tari (generic numite nuci) de diferite feluri și folosesc pentru asta doar procedee naturale de copt și măcinat și amestecat. Ei sunt acum brașoveni după ce au fost bucureșteni și se pare că le priește asta.
DAȚI CLICK MAI JOS
Lista completă de produse este :
FRUCTELE PĂMÂNTULUI
În județul Giurgiu un pasionat de ardei iuți îi cultivă și apoi produce niște sosuri premiate internațional din cei mai iuți ardei din lume și la fel dulcețuri și ardei iuți murați. Și bineînțeles că avem și ardei uscați. Doar pentru pasionați și rezistenți.
DAȚI CLICK MAI JOS
Lista completă de produse este :
PRODUSE GRECEȘTI
Din Grecia aducem doar câteva produse de tip conserve tradiționale. Încercăm să completăm lista cu ce nu avem în România. Dar urmărim aceleași principii ca și la produsele românești. Să fie tradițional făcute și fără multă chimie.
DAȚI CLICK MAI JOS