Am separat un pic brânzeturile olandeze de cele norvegiene, daneze și engleze deși la nord de Franța totul e altfel.
În Marea Britanie brânza tipică este Cheddar de tip industrial ca și la noi cașcavalul. La origine această brânză își ia numele din localitatea Cheddar din Somerset unde în defileul de la marginea localității existau o serie de peșteri unde se maturau brânzeturile. Se pare că inițial romanii au adus în zonă secretele de fabricație din zona Cantal din Franța. Cheddarul original ca tehnică se încălzea (dar nu la temperatura de pasta filata) cașul și apoi se frâmânta cu sare. Cheddar nu este denumire origine protejată de aceea este un nume extrem de întâlnit la nivel industrial în toată lumea anglo-saxonă. West Country Farmhouse Cheddar este varianta de fermă cheddar. Adăugăm la această listă selectă Cheddar Mongomery o familie unică ce face un cheddar artizanal. Nu am limita brânzeturile engleze fără să amintim de brânza cu mucegai albastru Stilton. La fel doar variante artizanale.