BRÂNZETURI ROMÂNIA

Am ales dintr-o ofertă imensă ceea ce ni s-a părut reprezentativ

CAȘCAVALURI

1. CAȘCAVAL ZADA

Cașcavalul este una din cele mai specifice brânzeturi românești. E un tip de brânză întâlnit obținut prin opărirea cașului și frământarea lui. Acest tip de brânză este pomenit prima dată de Hipocrate și apoi de un tratat clasic de agricultură roman al lui Columella. Rezultă un tip de brânză care azi e doar în peninsula Balcanică sau Italia deoarece frământarea cașului opărit dă o plastifiere specifică brânzeturilor pasta filata. La noi e pomenit de cronicari încă dintr-o danie a lui Alexandru cel Bun unde alături de brânză sărată la butoi se pomenește și de roți de cașcaval.

Zada e un producător din Horodnicul de Jos o comună chiar lângă Rădăuți. E unul din cele mai bine și corect făcute cașcavaluri din țară prelucrat artizanal manual, maturat cel puțin 3 luni și doar din lapte din zonă. Din producția Zada noi am ales : cașcaval maturat de vacă și de oaie și cașcavaluri cu nucă, cu piper, cu usturoi și busuioc, cu chimen, cu schinduf, cu boia, cu ierburi aromate precum și rulade cu măsline.

2. BURIC DE CAȘCAVAL DE LA VIZIRU

Buricul de cașcaval este un cașcaval proaspăt nematurat. El este un cașcaval aplatizat făcut din fruntea cașului opărit. Deși la Golești și la Săveni se mai face cașcaval numit buric cel de la Viziru din județul Brăila pare cel mai autentic și mai bine făcut. E o cășărie din anii 60 ai secolului trecut unde metodele de producție au rămas autentice și corecte.

BRÂNZETURI MATURATE

3. BRÂNZĂ DE HOREZU : TIERRA DE VÂLCEA

Una dintre cele mai bune brânzeturi maturate românești. O secție mică a grupului Five Continents de la Râmnicu Vâlcea maturează o brânză de oaie după o tehnică similară cu Mancego. De altfel varianta lor de export în Spania ”Tierra de Vâlcea” o preferăm și noi și o avem la vânzare. Este produs montan autorizat.

4. BRÂNZETURI MATURATE PRAID

Grupul Hochland are la Praid o mică secție unde produce artizanal o brânză care o maturează în salina PRAID. Rezultatul este o brânză din lapte de vacă maturată foarte bună și profesionist făcută. Avem PRAID CREMOASĂ ȘI PRAID CU VIN.

5. BRÂNZETURI TOROCKOI

La poalele munților Trascăului din Apuseni în localitatea Rimetea (în maghiară Torockó) din județul Alba, se află o fabrică de brânzeturi maturate din lapte de vacă printre cele mai bune din țară. La noi brânza maturată nu este o brânză comună. De aceea prețuim valoarea celor care se străduie să-i descifreze secretele. De la Torockoi puteți găsii:

  • Trapist – o brânză maturată tânără ce are originea în mânăstirile din Franța de unde a ajuns în mânăstirile din Croația și apoi preluată de unguri și cehi. În România a apărut un standard industrial pe vremea comunismului dar nu era ceva popular. Acum Torockoi a reînviat această varietate. Și tot ea stă la baza maturării și fabricării a unei varietăți de :
  • Brânză maturată cu Cimbrișor, cu Levănțică, Busuioc, Chimen, Nucă sau cea mai valoroasă cu Trufe.
  • Brânză maturată Apuseni – e o interpretare a metodei de producție Emmentaler. Apreciem că nu au încercat să parafrazeze numele ci au creat un produs nou cu un gust deschis spre dulce.
    -Brânză maturată Tilsit- e o varietate de brânză găsită și în Elveția dar plecată din Prusia , apoi Germania și poposită și în Balcani de unde a ajuns și la noi. E un pic mai închisă la gust cu accente de amărui vag.
  • Puturoasa de Trascău – o brânză maturată 24 luni intensă cu o aromă deosebită
  • Brânză topită cu smântână – nu seamănă cu ceea ce știți că este brânza topită tocmai pentru că nu este industrial făcută. E un fel de cremă de brânză puțin mai fermă și extrem de cremoasă.
  • Unt de casă – singurul unt adus din România făcut doar din smântână prin metoda tradițională.
  • Smântână adevărată ce ajunge la 50% grăsime din cauza faptului că se folosește tot laptele .

6. BRÂNZETURI ȚINUTUL CĂLIMANILOR

În Șaru Dornei lângă Vatra Dornei o familie a reușit să construiască un brand ”ȚINUTUL CĂLIMANILOR” și produce cu atestat de produs montan din lapte de vacă hrănite doar cu fân nu cu nutreț, două tipuri de brânză maturată și anume un Șveițer – o brânză cu găuri după metoda Emmental și Măieriș o brânză produsă după modelul Raclette.

7. BRÂNZETURI MANUFACTURA DE BRÂNZĂ

În satul Cund din Transilvania este un producător de brânzeturi maturate artizanale. Noi am încercat toate oferta lui. Acest procucător a avut curajul să pună pe lângă clasicele amestecuri de brânză maturată cu busuioc de exemplu, să facă și variante cu leurdă, sau chili cu ciocolată sau cărbune activ. Brânza maturată cu cărbune, de exemplu, e doar o excentricitate. Dar de la el am ales o brânză maturată cu nuci îmbibate în coniac și o brânză maturată cu chili și ciocolată.

9. BRÂNZETURI NARCHEESE

Lângă Cluj un mic fermier ce crește animale face brânzeturi. Amestecă lapte de vacă cu lapte de bivoliță și scoate un produs de tip Raclette mai bun decât cel francez. Nu avem decât rar din cauza cantităților mici pe care le produce dar lăudăm inițiativa lui.

BRÂNZETURI FRÂMÂNTATE, TELEMEA ȘI CAȘURI COAPTE SAU AFUMATE

Brânzeturile tradiționale românești pornesc de regulă de la închegarea laptelui și se obține cașul scurs care apoi după câteva zile de uscare și maturare, ori este frământat și se obține brânza de burduf, ori este băgat la saramură în butoi și se obține telemeaua, ori e copt puțin sau afumat și se obține așa numitul cașcaval de țară sau cașcaveaua.

10. BRÂNZĂ DE BURDUF LA ULCICĂ ȘI BRÂNZĂ DE BURDUF DE CAPRĂ

Sunt două produse ale unui producător originar din Galați cu fabrica actuală la Bacău numit Almera care operează brandul Big Panda. Produsele obișnuite sunt industriale ce nu intră în sfera noastră de comercializare. Dar am ales două produse de top pentru calitățile lor de gust și pentru prezentare de excepție. O brânză de burduf în ulcică de lut cu un capac deasupra. La noi această ulcică s-a cumpărat de regulă pentru cadou sau pentru ineditul prezentării dar ulterior clienții au revenit pentru brânza de burduf propriu-zisă deoarece e foarte echilibrată și gustoasă. Al doilea produs e o brânză de burduf de capră, un produs premium mai rar la noi.

12. CAȘ DE VACĂ AFUMAT

Acum avem caș de vacă afumat sau cașcavea cum se mai spune la acest produs în unele zone sub brandul ”De la sibieni”

13. PICURLARU DE LA STEJARU

Din Dobrogea aducem un produs cu atestat de produs tradițional al unui crescător de capre machidon. Picurlaru înseamnă păstor și produsele sunt telemea de capră și brânză cu merișoare, nucă și cu mărar. Este disponibil doar sezonier.

14. BRÂNZĂ PROASPĂTĂ DE VACI,CAȘ PROASPĂT, SMÂNTÂNĂ FERMĂ ȘI UNT FERMĂ

Din Județul Brăila din Tichilești aducem produse de fermă sub brandul ”La Vadi” făcute corect după specificații de fromagerie care completează gama noastră de produse cu produse cu termen scurt executat de ferme locale.

ALTELE

14. UNT DE CASĂ, IAURT DE CASĂ DE OAIE ȘI DE CAPRĂ

LISTA RĂMÂNE DESCHISĂ ȘI AȘTEPTĂM SĂ NE SURPRINDĂ ȘI ALȚI PRODUCĂTORI ROMÂNI

15. PRODUSE DIN BRÂNZĂ PROASPETE

În cadrul atelierului nostru pregătim produse ca :

– brânză proaspătă cu smântână

– brânză proaspătă cu mărar sau diferite creme cu brânzeturi

– feliere, ambalare, vidare sau razuire brânză aleasă pe loc

– patiserie cu brânzeturi : biscuiți, tarte dulci și sărate, cheesecake, tiramisu.