Brânzeturile din zona numită generic a Țărilor de Jos sunt atestate din anii 400 d. Hr. fiind printre cele mai vechi din lume. Desigur Olanda cu pășunile sale verzi, cu vacile de tip frisian alb-negru este cel mai mare exportator de brânză din Europa. Asta deși poate credeți că Franța sau Danemarca sunt pe primul loc. Dar pe noi nu ne interesează marile fabrici și varietățile industriale. Există încă aproximativ 300 de fermieri care produc Boerenkaas, brânza de fermă, majoritatea de tip Gouda, ce o fac din lapte nepasteurizat și care depășesc calitativ cu mult variantele industriale. Numele brânzeturilor vin de la orașele ce aveau privilegii feudale de a organiza piețe și a vinde aceste brânzeturi. Orașul Gouda are și azi una din puținele piețe funcționale ce funcționează de 300 de ani și unde fermierii încă vând. Termenul “Gouda” nu este limitat la brânza de origine olandeză. Cu toate acestea, „Boerenkaas”, „Noord-Hollandse Gouda” și „Gouda Holland” sunt IGP indicații geografice protejate în UE. Aceste brânzeturi pot fi fabricate numai în Țările de Jos (deși nu numai în provinciile olandeze din Olanda de Sud, în care se află Gouda) și pot folosi doar lapte produs de vacile olandeze. Varietăți de Gouda se fac și în Belgia unde, așa cum era normal, s-a încercat amestecarea cu bere obținându-se așa numitele brânzeturi de bere. Există și alte tipuri de brânzeturi olandeze și amintim Edam, Maasdamer, Leidsekaas etc..
1. GOUDA FERMIER – BOERENKAAS
În această categorie aș introduce mai degrabă o familie de brânzeturi decât una singură. Noi avem o astfel de brânză numită generic Gouda fermier.
2. GOUDA CU TRUFE
Nu poate lipsi din listă o astfel de variantă în care gustul de brânză se îmbină cu cel de trufe.
3. GROENE OORSPONG
Este surpriza magazinului. Această brânză rară este făcută la o singură fermă cu rețetă de 300 de ani aceeași. Nu veți găsi prea des această brânză și gustul e fabulos.
4. OLD GROENDAL
Este o brânză belgiană. Fabricată de compania Groendal, această brânză se numește în mod tradițional Brokkeloud Roeselare, dar au decis să facă un nume mai ușor pentru piața generală! Folosind lapte pasteurizat dintr-o singură fermă, care produce brânză de peste 2 generații, fiecare roată este maturată cu cel puțin 18 luni înainte de vânzare. Aromele sunt pline de corp și se maturizează cu o margine puțin ascuțită de caramel, iar textura este densă, cu o cristalizare minunată, cu o cremă care se rupe.
5. DUVEL
Nu putea lipsi din listă o brânză făcută cu bere de abație. Duvel este deja cunoscută la noi ca bere. Noi avem varianta aceluiași producător de brânză cu bere în masa ei.
Lista acestor brânzeturi e deschisă. Avem contacte cu depozit de fromagerie olandez dar încă ne străduim să asigurăm o logistică rezonabilă la preț.