LISTĂ BRÂNZETURI FRANCEZE COMERCIALIZATE

  • 1. Comté DOP 4-12 luni  – Brânza cea mai populară din Franța, obținută în munții Jura doar de la lapte de la vaci din rasa Montbéliarde sau Simmental francez. E considerată una din cele mai bune din lume din cauza gustului rafinat cu 84 de arome și a texturii moderat tari care se poate folosi și în fondue și în Croque Monsieur (sandwich clasic cu brânză puțin topită) sau cu roșii ori cu vinuri albe de tip Chardonnay sau cu vinuri roșii ușoare ori cu șampanie.
  • 2. Camembert de Normandie DOP – Este o brânză cu mucegai alb de tip Penicillium candidum , moale care se consumă fără probleme (de fapt ajută la imunitate) și care are un gust fructat tare. Este obținută din lapte de vacă crud în Normandia fiind ambalată tradițional în cutii mici lemnoase. Se recomandă la vinuri roze.
  • 3. Roquefort DOP – Este o brânză veche fiind atestată ca fiind brânza preferată a lui Carol cel Mare. Era numită brânza papilor și a regilor. Este o brânză de oaie exclusiv din rasa Lazune, maturată doar în pivnițe denumite “fleurines” doar în sudul Franței și are un mucegai albastru Penicillium Roqueforti. Gustul e bogat, cremos, ascuțit, acidulat și cu aromă sărată. Se potrivește și cu vinuri roșii seci dar și cu vinuri roșii dulci. Cabernet Sauvignon e alegerea perfectă.
  • 4. Cantal Entre Deux DOP – Este cea mai veche brânză din Franța fiind citată de pe vremea galilor. Este obținută din lapte de vacă în prejma munților Cantal din regiunea Auvergne adică alpii francezi. Are o aromă de unt și smântână devenind în timp picantă. Se consumă cu struguri sau fructe sau de preferat cu Cabernet Sauvignon ori Merlot dar fiind versaltilă merge și în salate, supe, gratinată sau fondue.
  • 5. Morbier DOP – Morbier este o brânză semi-moale denumită după micul sat Morbier din Franche-Comte. E o brânză ce duce gustul spre foarte ușor amar și aromă puternică. Caracteristica ei distinctivă e stratul de cenușă pe mijloc ce separă laptele din mulsul de dimineață de cel de la mulsul de seară. Se recomandă cu un Pinot Noir.
  • 6. Mimolette vieille  – Este o brânză făcută în jurul orașului Lille. Fiind la granița cu Olanda de unde se aducea Edam, Ludovic XIV ce prefera această brânză a dorit să o individualizeze folosind anato un condiment sud-american ce o colorează spre portocaliu dar dă și o ușoară aromă de nucă. Nobila domnișoară cum mai e numită această brânză din lapte de vacă poate fi pusă și în paste sau consumată cu un vin roșu Merlot.
  • 7. Sainte Maure de Touraine DOPeste poate cea mai celebră brânză de capră franceză. Este produsă în valea Loirei, are o formă de cilindru lungă de 17 cm și cu un diametru de 4,8-5,5 cm cu un pai de secară distinctiv pe mijloc. Este fină albă acoperită cu un strat de cenușă și cu un gust incomparabil. Istoric este atestată din perioada Caroligiană.
  • 8. Brie de Meaux DOP – „Le Roi des Fromages” cum este denumită este o brânză de lapte de vacă crudă, moale, nepasteurizată, acoperită cu o coajă înflorită.
  • 9. Beaufort AOP – una din brânzeturile valoroase montane din Savoie ale Franței. Cunoscută de pe vremea romanilor este o brânză similară cu Gruyere-ul elvețain cu tușa specifică franceză desigur.
  • 10. Cremeux de Citeaux – este o brânză franceză sublimă cu brânză din cremă triplă , cremoasă, bogată și tartinabilă. Similar cu faimosul Brillat Savarin, Cremeux de Citeaux prezintă o coajă albă ca zăpada înflorită ce ascunde un centru catifelat, delicios. are o aromă plină de cremă și lapte, cu note de ciuperci sărate și o textură somptuoasă care se simte ca o cremă groasă coagulată. Brânza începe în Burgundia și a terminat-o în Tours de Rodolphe Le Meunier, unul dintre cei mai apreciați producători de brânzeturi și affineur din Franța.

În continuare vă prezentăm o listă completă cu precizarea că nu toate variantele de brânzeturi pot fi pe stoc mereu iar unele se aduc doar pe comandă.

  • 11. Abondance DOP – brînză produsă la fermă din lapte de vacă nepasteurizat prin metoda presării din regiunea Haute – Savoie
  • 12. Adarré – brânză produsă artizanal din lapte de oaie și capră pasteurizat prin metoda presării din regiunea Pyrénées-Atlantique (la granița Franța-Spania)
  • 13. Bleu d’Auvergne DOP – brânză cu mucegai albastru din lapte de vacă pasteurizat produs în departamentul Cantal.
  • 14. Bleu de Chèvre – brânză artizanală cu mucegai albastru din lapte de capră pasteurizat produsă în departamentul Yvelines chiar lângă Paris.
  • 15. Bleu des Causses DOP – brânză artizanală cu mucegai albastru din lapte de vacă pasteurizat din departamentul Aveyron, în regiunea Occitanie.
  • 16. Bombic – brânză artizanală produsă din lapte de capră pasteurizat din categoria brânzeturilor moi cu coajă spălată din departamentul Tarn regiunea Midi-Pirinei.
  • 17. Bondon fleur de sel – brânză artizanală produsă din lapte de capră nepasteurizat un fel de pate de brânză tratat cu fleur de sel adică o sare nerafinată de cea mai bună calitate.
  • 18. Briau Truffe – brânză cu trufe produsă la fermă din lapte de vacă pasteurizat cu coajă de mucegai alb din regiunea Tourainer
  • 19. Brillat Savarin IGP – brânză franceză artizanală produsă din lapte de vacă pasteurizat cu coajă înflorită cu mucegai alb din regiunea Côtes-d’or.
  • 20. Chaource DOP – brânză artizanală din lapte de vacă nepasteurizat moale cu coajă înflorită de mucegai alb din Aube.
  • 21. Cendré de beauzac – brânză cu mucegai albastru din lapte vacă pasteurizat din Haute-Loire.
  • 22. Comtesse de Vichy – brânză înflorită cu mucegai alb și legată cu scoarță de molid din Allier.
  • 23. Coulommiers – brânză înflorită cu mucegai alb din lapte de vacă nepasteurizat din Seine-et-Marne.
  • 24. Couronne de Touraine -brânză moale din lapte de capră nepasteurizat.
  • 25. Crémeux des Augustins – brânză din lapte de vacă pasteurizat cu floare de mucegai alb și învelită în scoarță de molid produsă doar de Rodolphe Le Meunier.
  • 26. Crémeux des Citeaux Truffes – o brânză similară cu trufe produsă tot exclusiv.
  • 27. Cyprien affiné liqueur de noix – din lapte de vacă pasteurizat Rodolphe Le Meunier pornește de la un tip de Tomme rafinată cu lichior de nuc.
  • 28. La Délice de Bourgogne – produsă din lapte de vacă pasteurizat este una din brânzeturile moide marcă.
  • 29. Epoisses DOP – brânză moale cu crustă spalată cu miez moale din Bourgogne.
  • 30. Fer de lance – brânză moale cu crustă cu mucegai albastru în forme de romb mic din departamentul Deux-sèvre.
  • 31. Fougette au thym – brânză moale din lapte de capră nepasteurizat din capre ce pasc în zone cu cimbru sălbatec din departamentul Gers.
  • 32. Fleur de nuit St George – o brânză moale din lapte de vacă pasteurizat.
  • 33. Fromage d’Ossau – brânză maturată de oaie din zona Pirineilor.
  • 34. Fourme affinée au moelleux – brânză cu mucegai albastru injectată cu Vouvray moelleux un vin dulce de desert o specialitate Rodolphe Le Meunier
  • 35. Fourme d’Ambert DOP – o brânză cu mucegai albastru cu un gust inconfundabil din zona Loire.
  • 36. Fumaison – brânză de oaie subtilă ce capătă un gust de fum din zona Cantal.
  • 37. Galet de Tours – O interpretare a Rodolphe le Meunier a Selles-sur-Cher este din lapte de capră nepasteurizat o brânză moale acoperită cu cenușă foarte asemănătoare cu Couronne de Touraine.
  • 38. Ganix – Ganix a fost premiat cu medalia de argint la Concursul Internațional de Produse de la brânză de la Daitiers. E o brânză din lapte de oaie pasteurizat din zona Pirinei cu mucegai albastru.
  • 39. Jeune Autize – Fabricat în același mod ca un Morbier, cu o venă de cenușă vegetală care taie centrul fiecărei roți, Le Jeune Autize se deosebește datorită faptului că este realizat în întregime din lapte de capră. 
  • 40. La Carline – brânză maturată din lapte de oaie termizat (adică la 65°C mai mică decât pasteurizarea) din departamentul Lozère.
  • 41. La Marotte – brânză maturată mai mult din lapte de oaie termizat din departamentul Lozère.
  • 42. Le Bourbonnais – brânză cu coajă spălată moale din lapte de vacă nepasteurizat din departamentul Creuse.
  • 43. Livarot AOP – Livarot este o brânză moale cu o coajă spălată, făcută din laptele vacilor de lapte de rasă normandă. Este probabil unul dintre cele mai vechi brânzeturi din Normandia . Numele său provine din orașul Livarot situat în departamentul Calvados.
  • 44. Lou Bren – este fabricat din lapte de oaie pasteurizat , această brânză franceză nu este așa cum v-ați aștepta. Venind din Aveyron, o mică regiune la nord-est de Midi-Pirinei. Spălată cu semințe de annatto și saramură, această brânză unică are o coajă de teracotă strălucitoare și un interior ușor și cremos de culoare fildeș.
  • 45. Moka Bleu – brânză cu mucegai albastru din Auvergne din lapte de vacă pasteurizat.
  • 46. Petit Théodore Rhum-Raisin – este o  brânză triplă cremă proaspătă îmbogățită cu stafide înmuiate în rom și făcută cu lapte de vacă și smântână adăugată din departamentul Bourgogne.
  • 47. Petit Théodore Bourgeon cassis – o brânză din aceeași familie cu adaos de coacăze negre.
  • 48. Petit Théodore Truffes – similar cu cele anterioare dar cu trufe.
  • 49. Quercy romarin – brânză proaspătă de lapte de capră nepasteurizat făcută la fermă și decorată cu frunze de dud sălbatic.
  • 50. Raclette de Savoie IGP – o familie de brânzeturi care se topesc este reprezentată de cea mai celebră și anume cele din zona montană Savoie.
  • 51. Reblochon AOP – o brânză de fermă celebră tot din zona Savoie, o brânză moale cu coaja spălată din lapte de vacă nepasteurizat.
  • 52. Roche des Thônes – brânză similară cu Tomme din zona Savoie din lapte de vacă nepasteurizat cu coajă tare și găuri.
  • 53. Rouleau fumé – o brânză de capră moale ușor afumată la coajă de mesteacăn marca Rodolphe le Meunier.
  • 54. Rouleau Poivre Blanc – Similar cu piper alb.
  • 55. Saint Nectaire DOP – brânză din lapte de vacă nepasturizat din departamentul Puy-de-Dôme. Gustul său este dulce, ușor sărat, cu arome variate de lapte proaspăt, smântână și unt și arome de pivniță, paie și iarbă, toate adesea îmbunătățite cu o notă delicată de alun.
  • 56. Salers DOP – brânză din lapte de vacă crud, presată, din regiunea Cantal.
  • 57. Soumaintrain IGP – brânză din lapte de vacă pasteurizat moale cu coaja spălată din Bourgogne.
  • 58. Tomette Brebis aux piments d’espelette – brânză din lapte de oaie nepasteurizat din zona Pirinei. Ardeiul Espelette, emblema țării basce, adăugat la acest tomme este certificat organic.
  • 59. Tomme de Fontenay – Din Pays de la Loire, această brânză de capră rafinată este incrustată cu un amestec de ierburi de Provence, porumb de ardei iute, boabe de ienupăr și ardei roșii mici (alias piment oiseau), un amestec similar cu cel găsit în brânza corsică Fleur du Maquis. Brânza este în vârstă de 2 până la 3 luni înainte de adăugarea stratului de plante, apoi îmbătrânită cu o lună suplimentară de Rodolphe le Meunier. Sub îngrijirea sa atentă, brânza finită devine cremoasă, dar ușor înțepătoare
  • 60. Tomme este un termen generic pentru un grup de brânzeturi produse în principal în Alpii francezi și în Elveția dar și în alte regiuni. De obicei, Tommes sunt brânzeturi produse din lapte degresat după ce smântâna a fost îndepărtată pentru a face unt și brânzeturi complete. În consecință, acestea sunt sărace în grăsimi. Brânzeturile aparținând acestei clase adoptă numele locului lor de origine, cel mai faimos fiind Tomme de Savoie din Savoia din lapte de vacă din Alpii francezi. La noi mai găsiți pe lângă cele două amintite mai sus și Tomme Rabelais din Vendée, Tomme des Pyrénées Vache din Ariège, Tomme du Jura și Tomme du Jura fumée din Jura, Tomme du Jura ail des ours (cu leurdă), Tomme du Jura à la truffe, din Jura, toate obținute din lapte de vacă. Apoi mai avem Tomme Trois laits cu 3 tipuri de lapte (de vacă, capră și oaie) din Ariège.
  • 61. Tommette Brebis Corse și Tommette Brulée – brânză din lapte de oaie pasteurizat din Corsica și din Pyrénées-Atlantique.
  • 62. Tommette des Forges – Din lapte de capră o brânză moale marca Rodolphe le Meunier din departamentul Creuse.

DAȚI CLICK PENTRU ÎNTORS LA PAGINA PRINCIPALĂ