LISTĂ GUSTURI DE GELATO, SORBET ȘI ÎNGHEȚATĂ VEGANĂ

 

GELATO

Avem gusturi clasice și gusturi inventate de noi. Gelato reprezintă perfecționarea unui sistem de artizanat care aduce un produs cremos și proaspăt complet diferit de înghețata industrială.

Aromele sunt din extrase naturale. Însă am observat că de multe ori clienții apreciază gusturile mai intense ce nu sunt total naturale. Gustul natural este de multe ori mai vag dar persistă pe cerul gurii (after taste) și are aromă. Gustul stimulat cu chimic e de multe ori brusc intens însă cu aromă slabă și fără senzație de păstrare în timp. Culoarea naturală este de multe ori diferită de cea a percepției comune. Fisticul cel mai natural nu este verde. Vanilia nu este galbenă, nici pepenele galben.

Din analiza pieței am observat 3 direcții :

  • O direcție promovată doar de 1-2 gelaterii în România care servesc doar înghețate din produse naturale. Din păcate aceste gelaterii nu sunt cele mai apreciate și nu au succesul comercial cel mai mare. Gustul natural pur 100% pare rarefiat și vag celor mai mulți clienți ce nu reușesc să-și educe gustul suficient de mult și care înainte de a ajunge la momentul de deliciu renunță la acel tip de produs.
  • O direcție promovată de gelateriile de elită cu succes comercial și de bloguri care folosesc materii prime premium dar cu mici corecții. De exemplu la pepenele galben se fierbe foarte puțin turmeric pentru a scoate aroma dar a obține o culoare galbenă mai intensă într-un mod natural. Sau folosirea unor paste mai intense ca gust ce inevitabil reprezintă un compromis rezonabil de natural cu stimulente vizuale și de gust. Majoritatea acestor gelaterii clamează sus și tare că sunt autentic italiene, că folosesc doar produse naturale etc..
  • Există și gelaterii care nu clamează nimic. Produsele lor colorate strălucitor și intens dulci semnalizează clar chimia pură și indiferentă. Plasate de multe ori în zone de trafic intens aceste tipuri de gelaterii reprezintă o formă de comerț foarte rentabilă pentru cei care o practică (chimia este ieftină desigur) deși prețul lor este luat de consumator ca preț de referință. 
  • O clasă specială o reprezintă cei cu pretenții de vegan. Trebuie să demontăm câteva mituri. Orice sorbet este vegan. Sorbetul înseamnă înghețată doar din fruct, apă și zahăr. Dacă vrei să fie mai stabil fără să folosești stabilizatori chimici se pot folosii făină de orez și făină de roșcove care leagă și dau și volum și un pic de ulei de semințe de struguri. Știința folosirii acestor ingrediente se învață în ani de zile și nu este stăpânită de mulți gelatieri așa cum nu este nici de mulți cofetari. Și atunci se recurge la soluții prefabricate de la furnizori care bineînțeles pentru a asigura un profit și producătorului și distribuitorului folosesc chimie. Similară este și înghețata vegană. Noi am ridicat ștacheta și aruncăm și mănușa. Facem sorbet vegan îndulcit cu stevie și înghețată îndulcită cu stevie și știm și cum se face. Similar facem gelato cu gust pur și gust intens. 

Această introducere era necesară pentru a clarifica lista care o prezentăm mai jos. Așa cum am scris pe direcțiile pe care le producem și vindem suntem specialiști.

1. Fistic - fisticul e regele aromelor. Noi folosim paste pure extrase doar din fistic sau prelucrăm direct fisticul. 

2. Vanilia - e cea mai comună aromă. Din păcate gustul consumatorului e ușor alterat de vanilină, produsul chimic asemănător gustului de păstaie. Vanilina e mai intensă dar nu lasă gust pe cerul gurii. Cu toate acestea de multe ori e considerată adevăratul gust. 

3. Alune - Gelato cu pastă de alune mai este cunoscut cu numele italian nocciola. Este o înghețată cu un gust pronunțat foarte bună la gust.

4. Nucă - Este la fel o aromă clasică. La noi veți degusta foarte bine nuca. 

5. Ciocolată - Aici nu este doar un sortiment. Avem ciocolată cu lapte, ciocolată îndulcită cu stevie vegană (cu gust de ciocolată franțuzească) , ciocolată albă cu piper roz și alte variante.

SORBET (ÎNGHEȚATĂ DE FRUCTE)

Termenul de sorbet la noi produce confuzie. Noi folosim denumirile de gelato și sorbet tocmai pentru a ne diferenția clar de înghețata industrială. Sorbetul este o înghețată de tip artizanal care nu folosește lapte și smântâna ca gelato. Este doar fruct, zahăr (uneori stevie) și un mic amestec de făinuri dacă este nevoie. Fructele sunt diferite ca textură și conținut de apă. De aceea o vitrină de înghețată de fructe cu consistențe similare este o performanță dacă nu vrei să folosești scurtături chimice. 

 

 

DAȚI CLICK PENTRU ÎNTORS LA PAGINA PRINCIPALĂ
Il