LISTĂ TIPURI PASTE

1. TIPURI

1. 1. PASTE SIMPLE proaspete

Toate pastele proaspete au gust incomparabil. Se fierb puțin doar 2 sau 3 minute. Dacă se fierb mai mult devin prea moi. Chiar și cei ce le folosesc la ciorbe trebuie să le pună la sfârșit ca și verdeața. Pastele proaspete păstrează gust bun și după ce se răcesc. Ele se deosebesc după forma lor: 

1.1.1 SPAGHETTI – sunt paste lungi, subțiri, solide, cilindrice. Le facem ”trafilati al brozo” adică matrița folosită este de bronz. Aceasta conferă un aspect rugos diferit de cel al pastelor industriale și are rolul de a reține mai bine sosul. Sosul aderă mai fin și nu alunecă și astfel gustul este îmbogățit direct.

1.1.2. TAGLIATELE sau TĂIȚEI – sunt paste de tip panglică de diferite grosimi. Se fabrică din foaie tăiată apoi la diferite dimensiuni. Foaia de paste se poate extruda sau lamina obținându-se o foaie mai stabilă sau o foaie fină și rafinată.

Noi avem :

– TAGLIOLINI – sunt tăiței de 2 mm lățime populari în Molise și Piemont două regiuni contrastante din Italia. La noi se aseamănă cu tăiței de casă pentru ciorbă.

– FETTUCCINE – tăiței de 4 mm lățime sunt populari la Roma și Toscana. De asemenea au devenit un fel principal între pastele americane pentru pastele Alfredo. Sunt ideale pentru sos ragu de vită sau de pui. Tradițional aceste paste sunt bune proaspete.

– TAGLIATELE – avem de 8 mm lățime  (se spune că, pentru a fi cu adevărat perfectă, lățimea tăițeilor trebuie să corespundă 8 milimetri, adică 12.270 -a parte a turnului Asinelli, unul dintre cele două turnuri din Bologna, orașul care a dat naștere acestui tip de paste.)

– TAGLIATELE ZIMȚATE – sunt tăiței de 12 mm lățime care au marginea zimțată tocmai pentru a reține mai bine sosul

1.1.3. FUSILLI – Paste în formă de tirbușon sau elice. Inițial erau simple panglici rotite pe o andrea. Forma de elice e mai nouă. Această formă ajută la prepararea la sos dar și a salatelor de paste ce sunt foarte populare.

1.1.4. CRESTE DI GALLO sau CREASTĂ DE COCOȘ – Unele dintre cele mai interesante paste dar mai rare la noi. Au asemănarea unei creste având o formă tubulară de care se prinde o creastă încrețită. Sunt excelente cu orice sos. Cel mai bine prind cu sosuri ușoare, cu sosuri vegane, salate sau pur și simplu cu lapte.

1.1.5. SCOICI STRIATE sau CONCHIGLIE RIGATE – Paste întoarse care arată exact ca niște scoici sau unii melci marini. La noi există ”trafilati al brozo” dar și cu striuri și aspectul rugos și interiorul le fac potrivite pentru orice tip de sos sau permite efectiv orice fantezie.

1.1.6. PENNE RIGATO – Paste cilindrice tăiate oblic. Au numele după asemănarea cu penele de scris din sec. XIX când au fost inventate (sau penițe). Varianta striată le face versatile deoarece sosul aderă și în striații și în interiorul gol.

1.1.7. MACCHERONI STELLARI sau MACAROANE STELATE – sunt printre puținele paste care la italieni sunt doar varianta scurtă de tip steluță pentru supe iar la americani se lasă lungi și sunt considerate printre cele mai bune. Noi avem varianta ”trafilati al brozo”.

1.1.8. FOI DE LASAGNA – Atunci când facem tăiței sau tagliatele inițial obținem foi. Aceste foi sunt cele care se folosesc la lasagna. Noi le producem numai la comandă pentru ca să fie proaspete.

1.2 PASTE UMPLUTE

Pastele umplute sunt răspândite peste tot în lume. La ruși se numesc pelmeni, în Moldova sunt colțunași, la evrei se numesc kreplach, chinezii le spun jiaozi sau wonton, indienii le numesc gujiia, turcii au manti sau mantu și lista poate continua. Se folosesc diferite tipuri de făină și de umpluturi și dacă spunem că ravioli umplut cu haloumi e fel național cipriot am spus destul. Ce e atunci deosebit la pastele umplute italiene? Forma mai fină, făina folosită și umplutura. Noi vom folosi umpluturi clasice ușoare sau cu brânză.

1.2.1. RAVIOLI – Sunt paste tradiționale obținute dintr-o foaie de aluat sau două suprapuse umplute de forme dreptunghiulare, pătrate, triunghiulare sau rotunde cu o margine marcată. Noi avem varianta unui soare cu raze blânde.

1.2.2. TORTELLINI – Sunt un tip de paste originale din Bologna ce au model un fel de inel cu o parte umplută. Aceste paste se fac manual doar la comandă.

1.3. PASTE GĂTITE

1.3.1. KIT DE PASTE – Special pentru dumneavoastră realizăm kit de paste. Adică paste , sos și brânză maturată. Sosurile sunt sosuri premium proaspete exact măsurate pentru cele 2 porții de paste. Se adaugă frunze proaspete de busuioc în funcție de anotimp. Detalierea sosurilor din kit la capitolul sosuri.

1.3.2. LASAGNA – E un tip de pastă gătită realizată din straturi de foi care alternează cu umpluturi cum ar fi sos ragu, legume, amestecuri de brânzeturi, condimente. Lasagna se face premium doar pe comandă.

1.3.3. MACARONI AND CHEESE sau MAC’N’CHEESE sau BUDINCĂ DE PASTE – este produsul nostru de suflet. Rețeta americană poate fi coaptă așa cum facem noi sau un simplu sos de brânză amestecat cu paste. La noi pot fi sărate sau dulci.

DAȚI CLICK PENTRU ÎNTORS LA PAGINA PRINCIPALĂ