I. CONSERVE TRADIȚIONALE
Alimentele gătite din legume, fructe, condimente, ierburi și uneori chiar din produse de carne se prepară în moduri diferite. Încercăm să grupăm aceste produse după standardele bucătăriei moderne
RELISH (de la zacuscă la murături)
Deși bucătăria este de regulă influențată de bucătăria franceză ca fundament peste care vin coloanele bucătăriei italiene și azi a bucătăriei asiatice, un cuvânt din limba engleză ”relish” ce înseamnă savoare, gust sau chiar gustare, a fost preluat inclusiv de francezi pentru a desemna o categorie. Relish reprezintă grupul de alimente gătite sau marinate (murate) din fructe, legume, ierburi, condimente care se folosesc ori ca gustare, ori pentru a spori un aliment de bază. E ceea ce face legătura între garnitură și sos. Spre deosebire de sos care are un aspect neted și mai fluid, relish-ul e din ingrediente tăiate mai grosier sau mai fin dar care au aspect rugos și de multe ori părțile solide pot sta într-un sos. Se diferențiază de salată prin faptul că este un aliment ce poate fi conservat mai mult timp. Poate fi însă element component de salată.
PRODUSE DE TIP RELISH :
- Zacuscă : Produs specific românesc dintr-o familie de alimente mai largă balcanică și central europeană unde fiecare are particularitățile proprii. Zacusca la noi e gustare și mai puțin sos sau garnitură dar noi avem unele zacuști ce pot fi ușor folosite ca sos de paste sau garnitură la fripturi de carne. La noi găsiți următoarele feluri de zacuscă : - zacuscă de vinete de 2 tipuri și anume o zacuscă mai dietetică și una mai tradițională. Avem și o zacuscă de vinete mai picantă. Apoi avem zacuscă de ciuperci normale și ciuperci pleurotus, dar și zacuști de ciuperci de pădure cum ar fi zacuscă de hribi, de ghebe simple și picante sau alte tipuri mai puțin comune cum ar fi zacuscă de dovlecei, păstăi, conopidă, fasole, de măsline, de morcov. De pește avem zacuscă de macrou, de hering și de novac.
- Chutney - Similar cu zacusca la textură este un produs din fructe și legume cu arome exotice. Poate fi sos, poate fi gustare sau garnitură. Avem chutney de roșii și de caise și un surprinzător chutney iute de pepene.
- Tocană de legume - nimic din ce credeți că este tocana de legume nu vă pregătește pentru un produs tradițional absolut delicios.
- Ghiveci - E o mâncare tradițională. Ce e deosebit la noi? Vindem un ghiveci simplu și unul cu bame fără ulei. Sunt cele mai dietetice produse posibil.
- Murături amestec sau simple - Legumele murate sunt o tradiție de iarnă la noi. Muratul sau marinatul reprezintă o păstrare în oțet de diferite proveniențe a legumelor și uneori și a fructelor sau o fermentație în soluție salină. Avem și murături clasice cum ar fi gogoșari, castraveți murați și în oțet dar și gogoșari cu struguri de exemplu. Un capitol aparte sunt salatele de ciuperci pleurotus, de ghebe, de hribi, de gălbiori sau de piciorul cocoșului. Tot un fel de salate marinate sunt aperitive sau salatele de crudități.
- Legume în ulei și sos de roșii- Aici avem vinete împănate.
- Piperchi - este o mâncare machidonească obținută din ardei capia și ardei grași copți la jar și fierți în roșii (sos de roșii) cu brânză de capră.
- Sos de roșii cu feta - un produs grecesc similar cu piperchi dar folosește feta renumita brânză grecească.
- Mâncare de fasole - un produs similar binecunoscut
SOSURI
Sosul este un aliment lichid sau o emulsie subțire sau groasă după caz care ajută la prepararea unor alimente pe care le înnobilează prin aromă culoare (aspect estetic) și gust.
Sosurile sunt de regulă mai netede dar limita este fluidă. Chutneyul sau chiar zacusca se pot folosi ca sos la anumite mâncăruri.
Sosuri de paste
Sosurile de paste italiene sunt de 3 feluri principale :
- Sosuri cu baza de roșie, aici rosia este regină împreună sau fără busuioc și cu sau fără carne
- Sosuri albe cu brânzeturi sau carne
- Sosuri pesto din busuioc sau alte ierburi combinate cu ulei de măsline și diferite tipuri de nuci (seminte de pin, nuci, migdale etc..)
Noi avem sosuri de roșii simple dulci sau picante, sosuri cu ciuperci plurotus, un sos de pizza și paste care include și ardei grași aduse de la partenerii noștrii. De asemenea producem sosuri proaspete albe formaggi, alfredo și carbonara, sosuri pesto debusioc și pătrunjel, sosuri de roșii clasice fără suportul de carne dulci sau picante.
Sosuri pentru completat felul principal
Aici lista gastronomică e foarte mare. Noi vă spunem ce avem noi. Avem două baze ”Sosuri de tocănițe delicate” și ”Supe și ciorbițe delicate” care sunt de fapt precursori de mâncare tip sos și relish pentru persoanele ce vor să rezolve rapid și gustos un fel. Avem sos iute pentru fripturi. De asemenea din Grecia avem un sos de roșii numit Constantinopol cu 12 arome tipice. Avem 5 tipuri de dulceață de ardei iuți 3 din cei mai iuți ardei din lume, o dulceață cu ardei iute aronia și ceapă și o pastă dulce de ardei iute. Deși denumite dulceață sunt de fapt sosuri cu o tentă dulce. Avem și o dulceață de usturoi care reinterpretează sosul nostru național mujdeiul și îi dă și o tentă digestibilă, avem 2 tipuri de sos de ardei copt cu muștar ceva deosebit de gustos, avem în sfârșit 3 sosuri premiate internațional cu cei mai iuți ardei din lume.
La granița dintre sosuri și paste intră muștarurile. Ca rol sunt sosuri tipice. Ingredientul principal este boaba de muștar.
PASTE ȘI PATEURI VEGETALE
Aici grupăm un tip de alimente în care amestecul e mult mai solid deși cremos și de obicei are un element de bază.
Avem unturi din soia cu măsline și cu ciuperci. Avem humus și pateuri de ciuperci diferite, avem și o fasole făcăluită care e de fapt tot o pastă.
Dar avem și unturi din arahide, caju, migdale și alune care sunt gustări uneori dulci alteori sărate.
<
II. AMESTECURI DE SOLIDE MĂCINATE
Amestecurile de făinuri sunt amestecuri de substanțe solide de granulație mică între grișuri și pulberi.
Cele mai interesante sunt condimentele iar apoi făinurile.
III. DULCEGĂRII
Am grupat în categoria dulcegării toate produsele dulci îmbuteliate în recipiente de sticlă dar și dulciuri care nu se regăsesc în patiserie sau gelaterie.
Astfel aici avem produsul dulce al naturii nr. 1 mierea. Deoarece categoria este de produse prelucrate am ezitat unde să încadrăm mierea. Dar cum mierea este livrată tot la borcane și cum avem și miere cu migdale, cu nuci, deci și amestecuri prelucrate, preferăm să punem toate produsele apicole cu excepția celor lichide (limonada și hidromelul) în această categorie. Ca regulă generală trebuie știut că mierea este ecologică din România sau miere grecească naturală de tipuri neîntâlnite la noi.
Principalele dulcegării din categorie sunt gemurile și dulcețurile. Pe lângă ele avem șerbet, peltea și magiun ce sunt alte produse din aceeași categorie. Gemurile și dulcețurile sunt făcute tradițional, fără nimic adăugat ca aditiv , doar ingrediente normale. Unele dintre ele sunt fără zahăr. Nu avem produse cu îndulcitori chimici. De aceea când spunem fără zahăr înseamnă ori fructoza din fruct, ori sirop de mesteacăn adus din Finlanda, ori suc de mere, ultimele două variante au rolul de a avea un indice glicemic mai mic.
Alte produse foarte interesante sunt halva și batoane de cocos. Halvaua nu este legată cu albuș de ou și nu are aditiv carbonat de calciu așa cum este majoritatea de pe piață ci cu extract de săpunăriță metoda tradițională din spațiul otoman de producție pentru o Halva reușită.
Nu am putea închide categoria fără a menționa ciocolata belgiană. Noi vindem ciocolată belgiană Callebaut (Barry Callebaut Belgia) care este una de vârf la calitate atât ca ciocolată pastile (de ornat, de mâncat sau de făcut ciocolată cu lapte) cât și prelucrată.
III SIROPURI, NECTARURI ȘI LIMONADE
Din fructe și uneori din legume se pot face sucuri naturale, siropuri, nectaruri, limonade. Dacă nu sunt produse cu conservanți reprezintă băuturi sănătoase și foarte gustoase.